groene omgeving met bewegende mensen 1080x674 1

Bewegen en Reuma in coronatijd

Informatie voor zorgverleners:

De Nederlands Vereniging voor Reumatologie (NVR) was tot nu toe terughoudend met adviezen geven voor reumapatiënten om te bewegen in groepsverband. Deze week heeft de NVR COVID werkgroep een advies voor mensen met een reumatische aandoening ten aanzien van bewegen aangepast.

Het lijkt dat er nauwelijks een hoger risico is voor mensen met een reumatische aandoening om COVID-19 te krijgen. Mogelijk dat er een iets hoger risico aanwezig is voor mensen die biologicals gebruiken. Daarnaast zijn zij van mening dat bewegen voor mensen erg belangrijk is vandaar dit aangepaste advies.

Ze adviseren nu dat iedereen zelf de afweging moet maken of ze wel of niet willen deelnemen aan een beweeggroep (binnen of buiten). Het is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie wat mogelijk is. Het beste is dat deelnemers hierover navraag doen bij hun reumatoloog indien er twijfel bestaat over de risico’s. Vervolgens raadt de NVR ook aan om alleen deel te nemen aan beweeggroepen waarbij duidelijk de coronaregels rond hygiëne en afstand houden worden toegepast. En waar vooraf alle deelnemers worden gecheckt of zij geen klachten hebben die mogelijk kunnen wijzen op een corona-infectie. De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft ten aanzien van dit advies afstemming gehad met de NVR en ReumaNederland

 

Advies voor reumapatiënten:

Kunnen reumapatiënten die afweer onderdrukkende medicijnen veilig deelnemen aan een beweeggroep?

De NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) raadt aan om een persoonlijke inschatting te maken of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor een corona-infectie. En of je er verstandig aan doet om in een groep te gaan bewegen. Het lijkt dat er nauwelijks een hoger risico is voor mensen met een reumatische aandoening om een corona-infectie te krijgen. Mogelijk dat er een iets hoger risico aanwezig is voor mensen die een hoge dosis afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken. Overleg bij twijfel met je reumatoloog. De reumatologen zijn van mening dat bewegen voor mensen met reuma erg belangrijk is vandaar dat zij een aangepaste advies geven.

De NVR geeft namelijk aan dat je, na inschatting van je eigen gezondheidsrisico, in principe gewoon kan bewegen of sporten in een groep, bij voorkeur buiten, maar binnen is ook mogelijk. Wel moet de groep aan een aantal voorwaarden voldoen om de groepssituatie zo controleerbaar en veilig mogelijk te maken: Iedereen houdt minstens 1,5 meter afstand van elkaar en houdt zich aan de hygiëneregels van het RIVM op de website van Rijksoverheid. Voor start van de activiteit worden alle deelnemers gecheckt of zij geen klachten hebben die kunnen wijzen op corona. De NVR raadt daarnaast af om te gaan bewegen in groepen waarbij niet aan deze punten wordt voldaan.