reuma hand def e1666283517405

Aanmelden werkgroep reumahand

NHPR Werkgroep Reumahand

Voor wie: Zorgverleners (medici en/of health professionals ) die patiënten behandelen met een reumatische aandoening in de eerste- en tweedelijns zorg.

Waarom: de meeste patiënten met een reumatische aandoening(en) hebben handklachten. Deze klachten belemmeren het functioneren in het dagelijks leven. Behandeling hiervan is soms noodzakelijk.

Het is op dit moment weinig zicht/niet duidelijk wie in de eerstelijn de patiënten met een reumatische aandoening en handklachten behandelen. Het is voor onze doelgroep belangrijk om te weten waar specifiek deskundige therapeuten die de handklachten kunnen behandelen werken en welke kwaliteit zij leveren.

 Doel:

  1. Identificeren van therapeuten die specifiek deskundig zijn in het behandelen van deze doelgroep
  2. De zichtbaarheid van deze specifiek deskundige therapeuten verhogen
  3. De kwaliteit van de specifiek deskundige therapeuten waarborgen

 Beoogde resultaten

  1. Een landelijk overzicht van eerstelijns zorgverleners die patiënten met een reumatische aandoeningen en handproblematiek kunnen behandelen. Een bestaand voorbeeld is ReumanetNL voor fysio- en oefentherapeuten.

Deze zorgverleners kunnen hun kwaliteiten aantonen door:

  • Het volgen van gerichte opleidingen over reumatische aandoeningen,
  • De kennis/ervaring in de praktijksituaties
  • Of ze aangesloten zijn bij de vereniging van handtherapie (NVHT)
  • En/of het gecertificeerd zijn volgens de norm van NVHT (CHT-NL).
  1. Een werkgroep binnen health professionals vanuit de NHPR, bij het innoveren, ontwikkelen of reviseren en implementeren van (nieuwe) richtlijnen/aanbevelingen op landelijk en internationaal niveau voor interventies gericht op reumatische aandoening(en) en handproblematiek.
  1. Een aanspreekpunt voor zorgverleners in de eerstelijn en de tweede lijn betreffende handproblematiek bij reumapatiënten (artrose, artritis en de zeldzame reumatische aandoening zoals sclerodermie).

Heb je interesse om samen met NHPR deze werkgroep op te zetten, neem gerust contact op met Stella Groenendal-Tan. Telefoonnummer: 06-20655744 of mail naar: o.g.groenendal-tan@lumc.nl.